KIVA kezelése, szerepeltetése az utalási listán

KIVA kezelése, szerepeltetése az utalási listán

Ugyan a KIVA adónem számításánál nem csupán a bér elemei játszanak szerepet, a program azt, amit a bér alapján fizetni kell, kiszámolja.

Függetlenül attól, hogy negyedéves a fizetési kötelezettség, lehetőség van havi szinten is utalási listát készíteni.
Ahhoz, hogy a göngyölítve kerekítés helyesen számoljon, fontos három helyen figyelmesen beállítani a programot a Bérszámfejtés programon belül.

A ( Alapadatok >> ) Cégtulajdonságok menüpontban három tulajdonság is érinti KIVA témáját:

  • 4-es sor : Kisvállalati adó alanya
  • 19-es sor: KIVA a bérjegyzékre
  • 20-a sor: KIVA havonta az utalandók listáján

Ezek közül az utolsó kíván annyi magyarázatot, hogyha ez nincs kiválasztva, akkor negyedévente szerepeltetjük csak a KIVA-t az utalandók között.

Az éves KIVA bevalláshoz, amely a béren kívül az egyéb elemeket is tartalmazza, a program fedlapot készít a NAV bevallások menüponton belül, a nyomtatvány az ÁNYK-ban import után folytatható.

Fontos információ csak 2018-ra: a negyedéves KIVA az év közben bevezetett göngyölítés miatt akkor javul meg, ha 3,6,9 havi bevallásokat újra megcsinálja a felhasználó. A bevallásokat (a 08-as /58-as) bevallást) azért kell újra elkészíteni, mert ez a folyamat számolja ki az utalási listára a göngyölített és ezer forintra kerekített összegeket, amelynek már része a KIVA előleg is. A KIVA bevallást ez nem érinti, kizárólag az utalási listát.