Pénztárgép tételek online lekérdezése

Online Pénztárgépnapló-lekérdezés

Csak gépi úton, az adózó által használt szoftverrel, például könyvelőprogrammal kérdezhetők le adatok. 

Az interfész használatához az online pénztárgépet üzemeltető adózónak technikai felhasználóval kell rendelkeznie az Online Számla rendszerben, a megfelelő jogosultsági beállításokkal. Az Online Számla rendszerben létrehozott új, vagy már létező technikai felhasználónak be kell állítani az "OPG-napló-lekérdezés" jogosultságot.

A naplóállományok korlátozott ideig érhetők el, a rendszer indulásakor 14 napra visszamenőleg kérdezhetők le, de ez az időszak a későbbiekben változhat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Hol találom a menüpontot?

NAV Számlák listája >> Online pénztárgép tételek

Honnan tudom a pénztárgépek azonosítóját?

A menüpont kiválasztása és a bekérő ablak megjelenése között a program lekérdezi a NAV-tól az elérhető pénztárgépek számát. A bekérő ablakban a "Pénztárgép azonosító" mezőre már csak [enter]-t kell nyomni és ki lehet választani a megfelelőt.

Nem tudom kiválasztani a pénztérgép azonosítót.

A lekérdezés akkor működik, ha a technikai felhasználó adatai be vannak rögzítve a programba és a NAV Online Számla rendzserében az "OPG-napló-lekérdezés" jogosultság be van állítva.

Hogyan működik a lekérdezett tételek könyvelése?

A bekérő ablak beállításainak megfelelően a program lekérdezi a kiválasztott pénztárgép, adott időszakban elérhető tételeit és a bekérő ablakben megadott főkönyvi számok alapján kontírozza azokat. Egy napra egy tétel fog keletkezni. A folyamat végén a program megmutatja a lekönyvelt tételeket a képernyőn. 

Ha egy időszakra kétszer kérem le a tételeket, akkor azok duplán szeepelnek majd a könyvelésben?

Nem, egy napló fájl csak egyszer kérünk le a NAV-tól, a program kiszűri az időszak átfedéseket.