Számlaíró program

A programmal sima A4-es papírra lehet egy vagy több oldalnyi terjedelmű számlákat írni.

A 2014. október 1-je után vásárolt számlázó programot a beszerzését követő 30 napon belül kell az adóhatósághoz bejelenteni.

A bejelentéshez szükséges SZAMLAZO nyomtatvány elkészítéséhez a kitöltési segítséget emailben küldjük.

UPDATE - 2021.01.15.:

... az egyes bizonylatolással kapcsolatos közvetett adózási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet 3-5. §-ai alapján a SZAMLAZO nyomtatványon teljesítendő bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettség 2021. január 4-én vesztette hatályát. Ennek megfelelően 2021. január 4-ét vagy azt követően keletkezett tények és jogviszonyok tekintetében – összhangban a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 15. § (1) bekezdésében foglaltakkal – már nem áll fenn bejelentési, illetve adatszolgáltatási kötelezettség.

pdf.gif  Számlaíró felhasználói ismertető


A programmal sima A4-es papírra lehet egy vagy több oldalnyi terjedelmű számlákat írni lézer vagy tintasugaras nyomtatóval. Több példányt nyomtathatunk egymás után, ekkor a program számozza az egyes példányokat.

Előnyomott számlanyomtatványhoz a program nem használható!

A vevők adatai és a számla értékesítési tételei tárolt listáról választhatók.

A nyomtatással egyidejűleg a számla tartalma fájlban tárolásra kerül, később is olvasható vagy szükség esetén újból kinyomtatható. 

Készpénzes számláknál lehetőség van a számlával együtt bevételi pénztárbizonylatkészítésére is (1 - 3 példányban, automatikus sorszámozással). A számlákról feladást készít a Mikrodigit DOS-os főkönyv számára, illetve 2011. áprilisától automatikusan könyveli a Makrodigit windows-os főkönyvi moduljába.

A program a számlákat sorszámozza, de egymástól független 9999-es egységekben dolgozik úgy, mintha számlatömböket használnánk.

A számlaszámok rendszerét a felhasználó saját igénye szerint alakíthatja ki. A számlaszám max. 14 karakter hosszú lehet, és 3 részre tagolható:   Előtag - gépi sorszám - utótag.

Ebből a gépi sorszámot a program adja, amely  0001-től 9999-ig kihagyás- és ismétlésmentesen növekvő.

Ezekre a "számlatömbökre" is a szigorú számadású nyomtatványokra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni, mintha nyomtatvány számlatömbbel dolgoznánk. Egyidejűleg több nyitott számlatömböt is használhatunk.

A számlatömböt nyithatjuk devizában is, vagy számla helyett díjbekérőként.

Céges levélpapír használatához beállítható a fejléc előtti és a lábléc utáni szabad sorok száma.

Egy számlázási tétel a számlán 2 sort foglal el:

- megnevezés, SZJ, VTSZcikkszám, stb.: az árú, szolgáltatás szöveges adatai, összesen max. 512 karakter, az sortörés helye beállítható;
- egység, mennyiség, egységár, ÁFA alap, ÁFA besorolás (27%, 18%, adómentes tevékenység, fordított adózás, Áfa körön kívüli, különbözet szerinti, közösségi adómentes, területi hatályon kívüli, alanyi mentes), ÁFA, ellenérték.

Beírható közvetlenül a nettó vagy bruttó összeg is. A számolásokat a program elvégzi, a végösszeget Ft-ra kerekíti (devizában nem kerekít, az 5 Ft-onkénti kerekítés egy külön számlázási tétellel oldható meg).

Az adóalapokat, adókat ÁFA kulcsonként gyűjti.

A számla nyomtatáshoz, az eladóhoz 96 px széles és 48 px magas, jpeg, bmp vagy gif formátumú grafikus logot tehetünk.

Számlázás előtt a tételeket egy listára fel lehet vinni, majd innen választani. Az adatok a számlán módosíthatók. (Ha a MAKRODIGIT könyvelésbe át akarjuk vinni a számla adatait, a tételekhez meg kell adni a könyvelési és ÁFA bevallási hivatkozásokat is, ekkor csak a listáról választhatunk.)

A számla felső és alsó részére többsoros szövegek írhatók (pl. megrendelés, szállítólevél  száma, felszólítás,  köszönet, aláírás, stb.) ezeket mintaként el is tárolhatjuk.

A program kizárólag magyar, angol és német nyelvű számlákhoz készült, a számla belső szövegei nem változtathatók meg. A nyomtatási nyelvet a számlatömbnél lehet beállítani. A felhasználó által beírható szövegek nyelvét az korlátozza, hogy kizárólag a magyar ABC-ben is szereplő betűk írhatók be.

A Számlaíró program elkészíti a PTGSZLAH.XML nyomtatványt és az "Adóhatósági ellenőrzési szolgáltatás"-t.

Ez a program kizárólag egycéges változatban, a vevő nevére és adószámára vásárolható meg.

A programhoz a vevő nevére szóló kitöltött SZAMLAZO.XML-t adunk.