Alkalmi munkavállaló számfejtése

Az alkalmi munkavállalás szabályai igen sűrűn változtak az elmúlt években. Itt összeszedtük a tudnivalók.

APEH 46. füzet - Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2011. augusztus 1-jétől (182KB)


Az alkalmi munkavállalás szabályai igen sűrűn változtak az elmúlt években. A Mikrodigit felhasználói különböző kódú jogviszonyokkal igyekeztek ezt követni.

A Makrodigit bérben, a feldolgozás biztonsága érdekében bevezettük az „MK” kódú, „Alkalmi munkavállaló 2010.08-tól” elnevezésű jogviszonyt. A program jelenleg csak ezzel a jogviszonnyal kezeli helyesen az alkalmi munkavállalókat!

Mezőgazdasági (03-as kód), turisztikai (05-ös kód) vagy filmipari statiszta alkalmi munka (07-es kód) eseten másolással hozzon létre új jogviszony kódot. Az új jogviszony megnevezésében szerepeljen az "alkalmi" kifejezés, pl.: "Mezőgazdasági alkalmi munka"

Szakképzettséget igénylő munkakör eseten is másolással hozzon létre új jogviszony kódot, majd a szakképzettséget igénylő munkakör mezőt állítsa "IGEN"-re. 

Egy hónapon belül csak egyszer szerepljen a dolgozó a törzsben. A változás bejelető lapot az ÁNYK-ban hozza létre, másolással.

A havi számfejtést annyi részben kell készíteni, ahány egybefüggő dátum intervallumban dolgozott az alkalmi munkavállalló.

Példa: 
Először január 3-4-ig napi 4000 forintért.

mk_1.png

mk_2.png

Majd január 10-13-ig napi 3500 forintért.

mk_3.png

Ilyenkor az előző időszak „M” betűit ne bántsuk!!!

mk_4.png

A fenti „M”-es sorban a hónapban összesen dolgozott napokat látjuk, de most csak a második időszak 4 napját számfejtjük (közteher 4000 Ft 1000/nap).

A bevallásban a dolgozó 08-15-ös lapja így fog kinézni:

mk_5.png

És az utalási listában is a 2+4 nap kötelezettsége lesz:

mk_6.png